Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN


Breng ik mijn kind mee naar het eerste gesprek?


Dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de aard van de hulpvraag.

Bij kinderen onder de leeftijd van 12 jaar komen ouders indien gewenst alleen voor het eerste gesprek om een grondige schets te maken van de problematiek. Hierna wordt verder besproken of het kind in een volgend gesprek mee zal komen of dat er nog één of enkele gesprek(ken) met de ouders worden gepland.

Bij jongeren boven de leeftijd van 12 jaar is het opnieuw afhankelijk van de hulpvraag. Indien ouders enkel op zoek zijn naar ouderbegeleiding of opvoedingsadvies is het niet noodzakelijk dat de jongere mee komt. Indien er echter ook een vraag is naar begeleiding voor de jongere zelf, is het voor ons belangrijk dat de jongere ook aanwezig is bij het eerste kennismakingsgesprek.



Hoe lang duurt een therapie?


Dit is afhankelijk van de problematiek en de aard van de hulpvraag. Hou er rekening mee dat therapie een langdurig proces kan zijn.



Hoe leggen we aan ons kind uit wat er gaat gebeuren?


Probeer zo open en duidelijk mogelijk te spreken met je kind. Vertel dat je merkt dat je kind het lastig heeft. Bijvoorbeeld dat je ziet dat hij/zij vaak bang, boos of verdrietig,…is. Zeg hem/haar dat je zelf als ouder ook niet zo goed weet hoe dit komt of wat je er aan kan doen. Leg je kind uit dat je daarom samen naar iemand gaat die jullie hierbij zal proberen te helpen. Leg hem/haar uit dat het iemand is die al vaker kinderen heeft geholpen die niet goed in hun vel zitten en die door te praten met de ouders en met het kind of door te spelen, zal proberen het lastige gevoel weg te krijgen. Vertel dat je als ouder zelf ook beter wil begrijpen hoe hem/haar kind kan helpen en dat hij/zij het dus niet alleen moet oplossen.